کمپين عليه طرح فاشيستى پاکسازى يونان از پناهجويان
گفتگو با سيروان قادرى

يک دنياى بهتر: دفتر دفاع از حقوق پناهندگى اخيرا عليه طرح فاشيستى پاکسازى يونان از پناهجويان کمپينى را آغاز کرده است. ابتدا اخبار و اوضاع را در يونان براى خوانندگان بگوئيد. مسئله از چه قرار است و در حال حاضر پناهجويان در چه وضعيتى قرار دارند؟

سيروان قادرى: با درود به خوانندگان نشریه یک دنیای بهتر و خسته نباشید به شما رفقای نشریه. در کشور یونان، یک فاجعه انسانی‌ در جریان است، از اوایل ماه جاری (آگوست)، هزاران پناهجو و مهاجر در یونان دستگیر شده و بنابر گزارشات رسیده به ما، صدها نفر به کشور ترکیه و سایر کشورهای مبدا پناهجویان، برگردانده شده اند. دولت یونان، سابقه طولانی‌ای در تعرض به حقوق پناهجویان دارد، ما در سالهای گذشته نیز شاهد این تعرضات بوده ایم. اجازه بدهید تا برای ارائه‌ گزارش روشنی از آن چه که در یونان در خصوص پناهجویان و مهاجرین می‌گذرد، به یک نمونه اشاره کنم : من در حدود دو سال پیش به یونان سفر کردم و از نزدیک شاهد وخامت اوضاع پناهجویان در یونان بودم، حتی در "بیدادگاه" یکی‌ از پناهجویان شرکت کردم. حاصل این سفر، جزوه‌ای بود تحت عنوان "یونان کشور امنی‌ نیست" که در اختیار کلیهٔ نهادهای ذیربط در امور پناهندگی قرار گرفت (این جزوه در آرشیو اسناد سایت حزب اتحاد کمونیسم کارگری قابل دسترس است). www.wupiran.net

آنچه که از نزدیک شاهد آن بودم، بربریت و توحش مطلق بود، مساله این نبود که حقوق پناهجویان را رعایت نمیکنند، بلکه اساسا مهاجرین و پناهجویان را به عنوان انسان به رسمیت نمی‌شناسند. در "بیدادگاهی" که به آن اشاره کردم، ۲ قاضی وجود داشت که به نوبت، متهمین را محاکمه‌ میکردند. از دزد و قاتل تا معترضین سیاسی و پناهجویان و غیره، در محاکمه‌‌های ۵ تا ۱۰ دقیقه‌ای (البته به صورت علنی و با حضور "وکلایشان") در یک سالن بزرگ محاکمه‌ می‌شدند. قاضی‌ها لمپنهائى بودند که از هر گونه توهین و ناسزا (در صحن علنی بظاهر "دادگاهشان") دریغ نمی‌کردند و وکلا نیز، سود جویانی بودند که در همان حیاط ساختمان دادگاه به سراغ "دستبند بدستان" می‌رفتند تا با "وعده و وعید از قبل همانگ شده با "قضات"، پولی‌ به جیب بزنند.   

تعرض دائمی نیروهای دست راستی‌، خصوصا دستجات قوم پرست و فاشیست به پناهجویان، واقعیت دردناک سالهای گذشته در یونان بوده است. این دستجات فاشیست که عمدتا حمایت دولت یا بخش هایی از دولت را با خود دارند، جنایات زیادی را خلق کرده اند که در چند سال گذشته گزارشات و فیلمهای زیادی از آنها در رسانه‌ها پخش و منعکس شده است. این جریانات در این دوره نیز یکی‌ از مهمترین بازوهای عمل سیاست فاشیستی پاکسازی یونان از پناهجویان هستند و پا به پای پلیس و نیروهای امنیتی، این سیاست غیر انسانی‌ را پیش میبرند.  

آنچه که ما از آن تحت عنوان سیاست فاشیستی دولت یونان در پاکسازی پناهجویان، نام برده ایم، امتداد سیاستهای فاشیستی بخش دست راستی دولت یونان در سالهای گذشته و مشخصا پس از آغاز بحران شدید اقتصادی در این کشور است. بحران اقتصادی و ورشکستگی اقتصادی سرمایه داران در این کشور، موجب تعرض وسیع و همه جانب به طبقهٔ کارگر و زحمتکشان و محرومان در يونان شده که با تقابل شدید نیروهای چپ و کمونیست و اتحادیه‌های کارگری مواجه گشت و تا حدود زیادی عقب زده شد. تعرض به پناهجویان یا به اصطلاح خودشان "خارجیها"، همپا با سیاست سرکوب طبقهٔ کارگر در این کشور پیش برده شده و تا امروز ادامه داشته است. مساله مهم دیگری که می‌توان به آن اشاره کرد، سیاستهای کّل کشورهای پناهنده پذیر در سراسر جهان است. یک نگاه سطحی به آنچه که در اقصی نقاط جهان از ایران تا استرالیا و آمریکا و همه کشورهای اروپایی می‌گذرد، روشن می‌کند که سیاست‌های ضد پناهندگی، همه‌جا و تقریبا به شکل یکسانی پیش برده شده است و روشن است که به اینجا ختم نمی‌شود. ما این مساله را سالها پیش گفتیم و اعتراض و کمپین و اطلأعیه و نوشته‌هایمان در خصوص مسالهٔ پناهندگی، بر این تحلیل استوار بود.  

تا آنجا که به دور جدید تعرض دولت یونان به پناهجویان برمیگردد، ما گزارشات وحشتناکی‌ دریافت کرده ایم که همگی‌ حاکی‌ از اوضاع نگران کننده ‌ای در شهرها و جزایر این کشور است. تاکنون ۲ اطلأعیه به زبانهای مختلف در این خصوص نیز صادر کرده ایم و وسیعا اطلاع رسانی شده است. از روز دوم آگوست پلیس در همکاری با ارتش و نیروهای امنیتی به همه‌ جا از جمله خانه‌های مردم ریختند و بنا بر گزارشات رسیده، هزاران پناهجو را دستگیر کردند، سرنوشت بسیاری از آنها هنوز مشخص نیست، دلیل این اقدام فاشیستی یشان نیز، قتل یک شهروند یونانی توسط پناهجویانی از کشور پاکستان بود. اوضاع همچنان در یونان ملتهب است، هرچند که از میزان خانه گردی و دستگیری‌های خیابانی کاسته شده است، اما همچنان بیم آن میرود که هر آن این تعرضات گسترده تر شود. در عین حال هنوز هزاران پناهجو در بازداشتگاه و کمپ‌های متعلق به ارتش این کشور نگهداری میشوند و خطر اخراج، همهٔ آنها را شدیدا تهدید می‌کند.

يک دنياى بهتر: اهداف کمپين کدامند؟ تاکنون چه اقداماتى کرده ايد؟ نيروهاى راديکال و کارگرى و انساندوست در خود يونان چه جايگاهى در تلاش شما دارند؟

سيروان قادرى: دفتر پناهندگی حزب اتحاد کمونیسم کارگری، در مقابل این وضعیت "کمپین علیه طرح فاشیستی پاکسازی یونان از پناهجویان" را اعلام کرده است. این کمپین از دهم آگوست آغاز به کار خود را اعلام کرد. هدف بلافصل این کمپین، عقب زدن تعرضات فاشیستی دولت و راسیستها به پناهجویان در این کشور است. در اولین قدم تلاش کردیم تا وسیعا تعرضات دوره جدید را اطلاع رسانی کنیم و با نهادها و سازمانهای مدافع حقوق انسان، خصوصا احزاب چپ و کمونیست و سازمانها و اتحادیه‌ها و رهبران کارگری در کشورهای مختلف از جمله خود یونان و ترکیه ارتباط بگیریم. مسالهٔ دیگر کشور ترکیه بود. از آنجا که بسیاری از پناهجویان دستگیر شده در این کشور را به ترکیه اخراج کرده اند و میکنند، ما وسیعا با نهادهای کارگری و سازمانهای دخیل در امور پناهندگان در این کشور ارتباط گرفتیم و این ارتباطات همچنان ادامه دارد. خوشبختانه، ماحصل تلاش‌های تاکنونی‌، ایجاد ارتباطات وسیع با نهادهای زیادی در کشورهای ترکیه و یونان از جمله چند نهاد مدافع حقوق پناهندگی از افغانستان و پاکستان (واقع در شهر آتن) بود. این موضوع بستر مناسبی برای گفتگو و تلاش هایی برای سازماندهی اعتراضات گسترده علیه وضعیت موجود در یونان است، ما در صدد سازماندهی این اعتراض هستیم. بدون شک شکل دادن به این اعتراضات گسترده و تحمیل شکست به احزاب دست راستی‌ و نیروهای فاشیستی، بدون حضور و دخالت نیروهای چپ، مترقی و انقلابی در یونان امکان پذیر نیست. این نیروها همیشه بزرگترین و مهمترین حامیانِ اعتراضات پناهجویان در این کشور بوده اند و در کمپین‌های مختلفی‌ دخالت کرده و بیشترین اعتراضات انقلابی را به دولت یونان در دوره‌های مختلفی‌ سازمان داده اند. این را بیشتر از هرکسی، خود پناهجویان در یونان درک و لمس کرده اند. در این کمپین نیز، ما با تکیه بر همین نیروها و قدرت اعتراضی خود پناهجویان، باید پاسخ محکمی به تعرض نیروهای دست راستی‌ بدهیم. به این اعتبار، بخش مهمی‌ از این کمپین تلاش برای به میدان آوردن و همکاریهای وسیع با این نیروها است.

يک دنياى بهتر: برنامه هاى بلافصل در يونان و خارج يونان کدامند؟ توقع و انتظارتان چيست؟ چه فراخوانى داريد؟

سيروان قادرى: واقعیت این است که تعرض به حقوق پناهندگی در سراسر جهان، گسترده تر از آنچه که میبینیم خواهد شد، تاکنون کشورهای یونان و استرالیا، تعرضات دور جدید را با گستردگی بیشتر و کم سابقه‌ای شروع کرده اند. نباید شک کرد که این تعرضات در این ابعاد در کشورهای دیگر نیز رخ خواهد داد. دفتر دفاع از حقوق پناهندگی، مشغول آماده کردن خود برای سازماندهی‌های وسیع جهت پس زدن این تعرضات در سطحی جهانی‌ است. از اینرو "کمپین علیه سیاست فاشیستی پاکسازی یونان از پناهجویان" دارای وظایف دیگری در کشورهای دیگر نیز هست. ما باید بتوانیم در کشورهای مختلف اروپایی، به این تعرض فاشیستی دولت و نیروهای دست راستی‌ یونان، اعتراضات گسترده‌ای را سازمان دهیم و همراه با نیروهای مترقی و مدافع حقوق انسان، آمادهٔ پاسخگوئی به نیازهای دور جدید جدال بر سر حقوق پناهندگی باشیم.

تاریخا و لااقل از ۲ دهه پیش، سازمانها و نهاد‌های ایرانی‌ مدافع حقوق پناهندگی، مهمترین نهاد‌های اعتراضی در این عرصه بوده اند. آنچه که جای بسی‌ تعجب و نگرانی است، سکوت این سازمانها در مقابل تعرض بی‌ سابقه دولت یونان به حقوق پناهندگی است. در عرض یک هفته، بیش از ۶۰۰۰ پناهجو دستگیر شده اند، صدها نفر اخراج شده اند و آن کشور را به جهنمی تمام عیار برای پناهجویان تبدیل کرده اند. این یک اعلام جنگ روشن به حقوق پناهندگی است و سکوت این نهادها غیر قابل توجیه است. اجازه بدهید بار دیگر همینجا و از این تریبون، کلیهٔ نهادها، سازمانها، احزاب و شخصیتهای مدافع حقوق انسان را به حضور فعال در این کمپین دعوت کنم. جای کلیهٔ این نهادها و سازمانها در این کمپین خالی‌ است. مساله دیگر خود پناهجویان در یونان هستند. در حال حاضر پناهجویانی از شهرهای مختلف یونان با این کمپین همکاری میکنند و ما را در جریان آخرین تحولات این کشور قرار میدهند و کمپین را به نهادهای مختلفی‌ وصل کرده اند. حضور وسیع پناهجویان در این کمپین حیاتی است. ما از طریق فعالین کمپین در یونان، مشغول سازماندهی پناهجویان در ظرف "کمیته‌های دفاع از خود" هستیم. متاسفانه به دلیل شرایط ویژهٔ امنیتی، این کار بسیار به کندی پیش میرود. اما حضور گسترده پناهجویان و ارتباطشان با ما، میتواند پروسهٔ تشکیل این کمیته‌ها را تسریع بخشد.

اجازه بدهید در پایان از سایت‌های اینترنتی که این کمپین و اطلاعیه‌های آن را منعکس کرده اند، تشکر و قدردانی را بکنم و از آنها بخواهم که همچنان ما را در این خصوص یاری برسانند. *